Vakantie in Istanbul

Wereldstad op twee continenten

Istanbul is een eeuwenoude stad. De stad werd zo'n 650 v. Chr. gesticht door Griekse kolonisten en werd toen Byzantium genoemd. Onder de naam Constantinopel was het de hoofdstad van het enorme Byzantijnse Rijk, tot het in 1453 in Ottomaanse handen viel. Istanboel is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt: op het Europese en het Aziatische continent. In de stad wonen meer dan 13 miljoen mensen. Daarmee is Istanbul de grootste stad van Turkije.


Kaart Istanbul Turkije


Vliegveld

Het vliegveld van Istanbul, Atatürk International Airport, ligt op een kleine 20km van het oude centrum van Istanbul. De luchthaven is aangesloten op het metro/sneltramnetwerk van de stad. Ook pendelen er bussen tussen stad en luchthaven.


Openbaar vervoer

Er zijn vele manieren om je te verplaatsen in Istanbul. Er zijn pontjes over de Bosporus, een metro (al is die nog wat beperkt), een sneltramsysteem, oude trammetjes en een goed netwerk van lijnbussen.


Bezienswaardigheden

Van de rijke historie van Istanboel is nog veel bewaard. Indrukwekkend zijn de resten van de muren van Constantinopel. Wereldberoemd zijn de Aya Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapi-paleis. Een must is een bezoek aan een van de vele bazaars,  zoals de Grote Bazaar of de Kruidenbazaar. Leuk is het dorpje (nu wijk) Ortaköy, dat aan de Bosporus ligt. Een tochtje over deze zeestraat, die Europa en Azië scheidt, mag natuurlijk niet ontbreken.

Tips Vakantie Istanbul