Stedentrip Istanbul

Oost en West aan de Bosporus

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Uniek aan deze stad is dat het de enige stad is die op twee continenten ligt: zowel in Europa als in Azië. En dat is niet Istanbuls enige bijzonderheid. Het is een stad waar Oost en West op verschillende manieren samenkomen. Zo kun je je ogen uitkijken in de verschillende prachtige moskeeën van de stad, maar ook uitgaan in de hippe clubs. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen een stedentrip naar Istanbul maken.


Geschiedenis

Istanbul is een eeuwenoude stad met een rijke geschiedenis. Zo werd de stad gesticht door de Grieken, als Byzantium. Vervolgens is het eeuwenlang, onder de naam Constantinopel, de hoofdstad geweest van het Oost-Romeinse Rijk. In 1453 werd de stad veroverd door het Ottomaanse Rijk, waarvan het meteen ook de hoofdstad werd. In Istanbul zijn de sporen van dit roerige verleden overal te zien, wat de stad tot een waar openluchtmuseum maakt.


Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid van Istanbul is wel de Aya Sofya, een voormalige kerk én moskee, maar nu een museum. De Sultan Ahmetmoskee, ook wel bekend als de Blauwe Moskee, ligt tegenover de Aya Sofya en is ook zeer indrukwekkend. Het is de enige moskee ter wereld met zes minaretten. De grootste moskee van Istanbul is de Süleymaniye Moskee. Zowel de Sultan Ahmetmoskee als de Süleymaniye Moskee zijn nog in gebruik.

Naast deze indrukwekkende religieuze bouwwerken zijn ook het Topkapi paleis, waar de Ottomaanse sultans leefden, en de Galatatoren, die een prachtig uitzicht geeft over de stad, zeker de moeite waard om te bekijken.


Winkelen en uitgaan

Istanbul is ook erg geschikt om te winkelen. Dit kan in de grote winkelstraat Istiklal Caddesi, waar ook een historische trammetje doorheen rijdt. Ook erg leuk is een bezoek aan de Grote Bazaar. Dit is een van de grootste overdekte markten ter wereld, met meer dan 58 straten en 1200 winkels.

Verder kun je in de wijk Beyoglu fantastisch uitgaan. Istanbul is een bruisende, hippe stad met een historisch en traditioneel hart. Een eeuwenoude stad die nog steeds harten weet te veroveren.

Tips Stedentrip Istanbul